HOUSE OF

TEA AND

COFFEE

SHOP

DESIGN

Innsbuck, 2019

Simple, natural and clear: The restructuring of a TEA SHOP. Keep it simple. The themes of origin, storage, transport, and space for the variety of about 400 types of tea and 30 types of coffee were the design parameters for the modern, reduced interior design. In addition, the requirements to make the products tea and coffee a tangible experience and to create space for tastings contributed significantly to the design of the room. The counter, which is based on the model of a ship container, provides the stage for bottling, tasting and grinding as well as sales in general. 

The 6-metre long cuboid, faced with trapez – oidal sheet metal, is the connecting element between the existing business premises and the adjoining new room. In the prospect the counter was covered with codes reflecting the variety and quantity of the products offered. The shelf is a three-axle wooden slat construction made of domestic spruce wood. The nodal points of the shelves are based on Japanese wood connections. The almost floor-to-ceiling construction surrounds the new sales counter and combines the old with the new.

The reduced color palette of white, various shades of grey and wood transfers the atmosphere of the natural products tea and coffee into the ambience of the room.

The shop is furnished with armchairs from an Ikea collection created by an African designer and refined with a light grey wool fabric. The stools are made of jute and the tables of tea transport boxes. The decoration of tea bags, coffee bags, tea chests, tea and coffee plants underline the product, its naturalness and its origin. The look of the store was rounded off with text elements on shop windows, merchandising items, flowerpots and aprons, and an Instagram box.

WILL YOU
HAVE
SOME TEA
WITH ME?

ABANDONED

ROOMS

Following our fascination for abandoned rooms we got the opportunity to direct design objects and work with redirected light in a 200 squaremeter appartement. And we love the result.

INTERIOR

STYLING

Leopoldstraße Innsbuck, 2018

UPCYCLING

HOTEL

The task was to redesign some of the aging rooms of a small hotel to get it ready for the next generation of guests and owners. We carefully reestablished some of the already forgotten handpainted wooden furniture from the attic into the rooms.
The project is realized in interim seasons and in stages.
Status: stage 2

INTERIOR

DESIGN

Hotel in Innsbruck, 2018

in the

garage

WHERE IT ALL

BEGAN

Innsbruck, 2018

It all began in the garage where we experimented with objects and light and produced our first series.

WINDOW

DESIGN,

INSTALLATION
SPAM OVERDOSE,

Innsbruck, 2019

On the occasion of the 2nd anniversary of Garderobe, a lovely fashion atelier and 2nd hand shop, located in a charming neighborhood in Innsbruck, DEAR UDO created the installation SPAM! OVERDOSE for the shop window.
The collection of Garderobe comprises unique handmade pieces of clothing designed and manufactured in the shop and the attached atelier. A fine choice of vintage pieces complete the exceptional selection for both, men and women.

SPAM! OVERDOSE captures the shops’ concept of anti mass consumption, pro #slowfashion and uniqueness. The installation is made of approximately 400 used cans, pickedgathered of local trash containers and covered with a new look.

Why SPAM! ? DEAR UDO chose the name SPAM! for the project because of the analogy to the American tinned food brand SPAM which sells durable meat in tiny cans and the later attribution of the name to unwanted e-mails.
mass consumption vs. individuality
DEAR UDO für OVERDOSE.

#slowfashion

PRODUCT

DESIGN

Innsbruck, 2018

THIS WAY UP is a multifunctional piece of furniture which can be used as storage surface, table, pop up bar, shelf or seating option: in other words it can sit, lie or stand.

This prototype comes with a connector system which allows you to create countless variants and functions – and which presents itself in a new way each time.

 

The material chosen is honeycomb (20mm). Not only because the board is a light material, which everybody can lift, but also because it is recyclable. Deliberately.
The single segment consists of two different plate sizes that were glued together. The measurements of the poles are 60×40 cm, the spacers 20×40 cm. These measurements resulted from the honeycomb board plate sizes, which were delivered with 1,00×1,20 m.
An essential parameter for the design – set by and for us – was working without cuttings.
The fluorescent Plexiglas plates facilitate putting down glasses, they are provided with a rubber stud on the bottom that prevents any slipping or shifting around when used as a bar, and they are detachable at all times. The prototype was designed to be fabricated by one person only.

THIS WAY UP is a collaboration between
DEAR UDO and Wolfgang Zobl from BZW  for Galerie der Stadt Schwaz.

interior styling
& photography